Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




V Zelenej domácnostiam bolo vydaných viac ako 14 200 poukážok

Vytvorené dňa: 09.08.2024      Aktualizované dňa: 09.08.2024

V rámci projektu Zelenej domácnostiam, ktorý spustilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spolu so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie – kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely či veterné turbíny, je otvorené vydávanie poukážok už na všetky druhy podporovaných zariadení. Za prvé týždne od spustenia bolo v jednotlivých fázach vydaných spolu viac ako 14 200 poukážok v celkovej hodnote viac ako 41  miliónov eur.

„Opatrenia, ktoré sme urobili pre hladký nábeh systému, sa ukázali ako opodstatnené a dostatočné a počas prvých dní po spustení systému sme nezaznamenali žiadne komplikácie technického charakteru. Som rada, že tento projekt sa rozbehol a ľudia môžu získať príspevok od štátu na moderné energetické zariadenia,“ povedala podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Od polovice júla 2024 tak zhotovitelia po dohode s domácnosťami aktivovali viac ako 14 200 žiadostí. Najväčší záujem je o poukážky na fotovoltické panely a tepelné čerpadlá. Slovenská inovačná a energetická agentúra doteraz vydala 7 383 poukážok na fotovoltické panely, 6 055 poukážok na tepelné čerpadlá, 698 poukážok na slnečné kolektory a 135 poukážok na kotly na biomasu.

SIEA už zároveň prijala aj prvé žiadosti o preplatenie a začala s posudzovaním ich kompletnosti a správnosti. Prvé z poukážok, ktoré môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených nákladov, budú preplatené v nasledujúcich dňoch. Na podporu inštalácií je v projekte Zelená domácnostiam financovanom z Programu Slovensko vyčlenených 107,7 milióna eur. Ministerstvo hospodárstva SR zároveň pripomína, že na inštaláciu zariadení majú domácnosti 90 dní od vydania poukážky.

Žiadosti o poukážku na všetkých päť druhov podporovaných zariadení môžu domácnosti naďalej podávať priebežne prostredníctvom elektronického formulára. Aktiváciu žiadostí môžu vykonávať oprávnení zhotovitelia, ktorým domácnosti pošlú aktivačné kódy získané po zaregistrovaní žiadosti. Poukážky sú vydávané vždy v utorok o 11.00 hod. ku všetkým aktivovaným žiadostiam.

Bližšie informácie sú k dispozícii na webovom sídle www.zelenadomacnostiam.sk, kde je zverejnený záznam z webinára spolu s praktickými informáciami o tom, ako využiť poukážku. V prípade otázok je k dispozícii i podpora na bezplatnej linke 0800 199 399.

Rezort hospodárstva taktiež dáva opakovane do pozornosti, že v treťom kvartáli 2024 je plánované spustenie nového projektu Zelená solidarita, v ktorom budú môcť nízkopríjmové domácnosti získať poukážky až s 90 % mierou podpory na inštaláciu kotlov na biomasu, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov. Pre tento projekt je alokovaný rozpočet vo výške 30 mil. eur.

Domácnosti si môžu prostredníctvom kalkulačky overiť, či spĺňajú podmienky pre získanie vyšších príspevkov. Ak ich príjem nepresahuje stanovenú výšku pre vyššiu pomoc, MH SR odporúča počkať s aktiváciou vydania poukážky v rámci projektu Zelená domácnostiam. Po spustení nového projektu Zelená solidarita budú môcť následne v elektronickej žiadosti potvrdiť, že spĺňajú podmienky tohto projektu a hodnota poukážky sa automaticky upraví na výhodnejšiu.

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/v-zelenej-domacnostiam-bolo-vydanych-viac-ako-14-200-poukazok-1


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore