Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Štátny teplárenský holding predĺži termín na vyjadrenie k návrhu na komerčnú spoluprácu pre spoločnosti Chemes a Chemes priemyselný park do pondelka

Vytvorené dňa: 15.07.2024      Aktualizované dňa: 15.07.2024

Štátna spoločnosť MH Teplárenský holding predĺži termín pre spoločnosti Chemes a Priemyselný park Chemes na vyjadrenie k návrhu na komerčnú spoluprácu v oblasti prenájmu zariadení na výrobu tepla a ďalších energií v priemyselnom parku v Humennom do pondelka 15. júla 2024. Akceptuje tak požiadavku týchto spoločností, ktoré si vyžiadali viac času na detailné posúdenie predloženej ponuky. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zároveň deklarovalo, že s ukončením platnosti Všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) tiež počká do pondelka. Zastavenie dodávok energií do spoločnosti Chemes v prípade zlyhania týchto rokovaní tak môže nastať koncom budúceho týždňa.

„Žiadosť o predĺženie času na vyjadrenie vnímam ako dôkaz toho, že ponuka, ktorú predložil štátny teplárenský holding, je relevantná a spoločnosti Chemes aj Priemyselný park Chemes sa ňou reálne zaoberajú. Po tom, ako sme spravili maximum pre to, aby ľudia v Humennom nezostali bez teplej vody, teraz robíme maximum i pre to, aby sme udržali zamestnanosť v tomto priemyselnom parku. Aj keď treba zdôrazniť, že ide o súkromný areál, kde má štát iba veľmi obmedzené právomoci,“ zdôraznila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Problém s dodávkou tepla a teplej vody pre obyvateľov mesta Humenné vznikol po tom, ako spoločnosť Chemes ohlásila, že nebude schopná platiť za dodávky plynu a elektriny štátnej spoločnosti SPP. Na tento problém zareagovala 18. marca 2024 vláda SR vyhlásením VHZ na dodávky plynu a elektrickej energie pre spoločnosť Chemes. Vďaka tomuto riešeniu, štát na nevyhnutne dlhý čas garantoval dodávky tepla a teplej vody do mesta i do priemyselného parku v meste Humenné. Ministerstvo hospodárstva SR paralelne pripravilo novelu zákona o energetike, aby sa obdobné situácie v mestách dali riešiť štandardnými procesmi. Túto novelu schválila Národná rada SR a podpísala prezidentka SR.

Dodávky teplej vody do mesta Humenné je už možné alternovať prostredníctvom mobilných záložných zdrojov na výrobu teplej vody, ktoré tam na základe žiadosti mesta vopred inštaloval štátny MH Teplárensky holding. Problém v priemyselnom parku nie je možné takýmto spôsobom vyriešiť.

Štátny teplárensky holding preto predložil  spoločností Chemes a Priemyselný park Chemes ponuku na komerčnú spoluprácu, nájom zariadení potrebných na výrobu a dodávku energií do priemyselného parku. Pôvodná lehota, ktorá mala vypršať dnes večer (piatok 12. júla 2024) bola na základe žiadosti oboch spoločností predĺžená do nasledujúceho pondelku. Rezort hospodárstva bude následne informovať o ďalšom vývoji.

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/statny-teplarensky-holding-predlzi-termin-na-vyjadrenie-k-navrhu-na-komercnu-spolupracu-pre-spolocnosti-chemes-a-chemes-priemyselny-park-do-pondelka


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore