Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Štátny teplárenský holding reaguje na spory mesta Humenné a spoločnosti Chemes. Predložil komerčnú ponuku na dodávku energií do priemyselného parku.

Vytvorené dňa: 12.07.2024      Aktualizované dňa: 15.07.2024

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a vláda SR urobili maximum pre to, aby ochránili obyvateľov mesta Humenné pred zastavením dodávok tepla a teplej vody počas zimy, keďže mestom vybraný dodávateľ prestal platiť za dodávky plynu a elektrickej energie. Po tom, ako vzniknutá situácia pre domácnosti v meste bude vyriešená systematicky, urobil štát posledný pokus aj na záchranu dodávok energií do priemyselného parku. Štátna spoločnosť MH Teplárenský holding predložila spoločnostiam Chemes a Priemyselný park Chemes  komerčné ponuky na prevzatie dodávok energií do priemyselného parku. V záujme udržania zamestnanosti v regióne preto rezort hospodárstva počká s rozhodnutím o ukončení platnosti Všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na dodávky plynu pre spoločnosť Chemes do konca tohto týždňa. V závislosti od odpovede spoločností Chemes a Priemyselný park Chemes bude o ďalšom postupe informovať v pondelok. V prípade, ak rokovania skončia neúspešne, hrozí odpojenie od dodávok plynu pre spoločnosť Chemes v priebehu nasledujúceho týždňa.

„Ministerstvo hospodárstva a aj celá vláda urobili maximum pre to, aby sme garantovali dodávky tepla a teplej vody pre ľudí v Humennom, ktorým hrozilo, že v zime zostanú bez kúrenia a teplej vody. Okrem štátnej garancie na dodávky plynu pre výrobcu tepla sme vytvorili aj podmienky k tomu, aby mesto mohlo začať rokovať so štátnym teplárenským holdingom, a mohlo priamo v meste nasadiť záložné zdroje na výrobu teplej vody, ktoré budú od 15. júla pripravené na prevádzku. Obyvateľov preto čaká maximálne krátka odstávka v dodávkach teplej vody pri zmene dodávateľa a nie dlhodobý problém, ktorý hrozil v prípade, ak by štát nekonal. Zároveň robíme maximum aj pre to, aby sme udržali zamestnanosť v priľahlom priemyselnom parku, aj keď ide o súkromný majetok a štát nemá žiadne kompetencie, aby do tohto procesu zasahoval,“ zdôraznila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Problém s dodávkou tepla a teplej vody pre obyvateľov mesta Humenné vznikol po tom, ako mestom vybraný dodávateľ týchto komodít ohlásil, že nebude schopný platiť za dodávky plynu a elektriny štátnej spoločnosti SPP. Na tento problém zareagovala 18. marca 2024 vláda SR vyhlásením VHZ na dodávky plynu a elektrickej energie pre spoločnosť Chemes. Vďaka tomuto riešeniu, štát na nevyhnutne dlhý čas garantoval dodávky tepla a teplej vody do mesta i do priemyselného parku v meste Humenné. Ministerstvo hospodárstva SR paralelne pripravilo novelu zákona o energetike, aby sa obdobné situácie v mestách dali riešiť štandardnými procesmi. Túto novelu schválila Národná rada SR a podpísala prezidentka SR.

Rezort hospodárstva zároveň rokoval s mestom Humenné, ktoré je zodpovedné za dodávky tepla a teplej vody pre obyvateľov a musí tento problém riešiť prioritne. Na toto stretnutie boli prizvaní aj zástupcovia Ministerstva vnútra SR, experti na krízové riadenie aj zástupcovia spoločnosti SPP a štátneho teplárenského holdingu (Mesto Humenné má nástroje na systémové riešenie situácie s dodávateľom tepla | Tlačové správy | MHSR)

Následne MH SR sprostredkovalo aj rokovanie zástupcov mesta Humenné a spoločnosti Chemes, kde sa diskutovalo o krokoch potrebných na stabilizáciu celej situácie. Na treťom rokovaní po schválení novely zákona o energetike boli informovaní prítomní zástupcovia mesta a firiem pôsobiacich v priemyselnom parku v Humennom, že kľúčovým dátumom pre koniec VHZ je 15. júl 2024, kedy malo mesto Humenné dosť času na prípravu záložného riešenia na dodávky teplej vody pre obyvateľov (Zástupcovia rezortu hospodárstva a mesta Humenné rokovali so spoločnosťou Chemes, aj s nájomníkmi z priemyselného parku | Tlačové správy | MHSR)

Zároveň spoločnosť Chemes v uplynulých týždňoch uhradila približne tretinu z dlhu, ktorý voči spoločnosti SPP mala a avizovala, že zvyšný dlh plánuje uhradiť z platby za dodávky tepla a teplej vody od mestskej spoločnosti HES. Mestská spoločnosť HES však v tomto týždni poskytla rezortu hospodárstva právne stanovisko, na základe ktorého MH SR informovala, že nebude kvôli prebiehajúcim súdnym sporom platiť spornú sumu priamo spoločnosti Chemes, ale táto bude vložená do notárskej úschovy. Kvôli tomuto procesu sa nedá očakávať, že do uvedeného termínu 15. júl budú uhradené záväzky za plyn voči spoločnosti SPP.

Aj keď dodávky teplej vody do mesta Humenné už bude možné k tomuto dátumu realizovať prostredníctvom mobilných záložných zdrojov na výrobu teplej vody, ktoré tam na základe žiadosti mesta už vopred inštaloval štátny MH Teplárensky holding, problém v priemyselnom parku nie je možné takýmto spôsobom vyriešiť.

V záujme zachovania zamestnanosti v priľahlom priemyselnom parku preto rezort hospodárstva počká s rozhodnutím o ukončení platnosti VHZ do okamihu odpovede spoločností Chemes a Priemyselný park Chemes na ponuku, ktorú im v tomto týždni predložil štátny teplárenský holding na komerčnú spoluprácu (nájom zariadení) pre dodávku technológií na výrobu energií do parku. V prípade, ak do konca tohto týždňa nepríde k dohode, bude v priebehu budúceho týždňa mesto Humenné rozhodovať po zastavení dodávok plynu a elektriny od spoločnosti SPP do spoločnosti Chemes o aktivácii náhradných riešení pre obyvateľov od spoločnosti MH Teplárenský holding.

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/statny-teplarensky-holding-reaguje-na-spory-mesta-humenne-a-spolocnosti-chemes-predlozil-komercnu-ponuku-na-dodavku-energii-do-priemyselneho-parku


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore