Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva D. Saková: Ceny za elektrinu, plyn a teplo, a ďalšie poplatky zostanú stabilné!

Vytvorené dňa: 24.01.2024      Aktualizované dňa: 24.01.2024

Ceny elektrickej elektriny, plynu a tepla sa v roku 2024 nezmenia. Informovala o tom dnes podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková spolu s predsedom Národnej vlády (NR) SR Petrom Pellegrinim a po rokovaní vlády aj s predsedom vlády SR Robertom Ficom. Ceny energií tak zostanú pre domácnosti i zraniteľných odberateľov na rovnakej úrovni ako v roku 2023, pričom pre maloodberateľov s nízkou spotrebou dokonca ceny elektrickej energie klesnú približne o 10 % za komoditu a ceny plynu klesnú pre tieto subjekty až o takmer 20 % za komoditu. Na nezmenenej úrovni pre všetkých zostanú poplatky a ceny za distribúciu. Rozhodla o tom vláda SR na svojom zasadnutí.

Ministerka D. Saková zdôraznila, že vláda SR vynakladá maximálne úsilie na udržanie cenovej stability a zabezpečenie dostupnosti energií pre občanov a firmy tak, aby boli konkurencieschopné. „Chápeme, aké dôležité je udržiavať stabilné náklady na energie. Rovnako je nevyhnutné upokojiť situáciu v spoločnosti po vláde chaosu a domácnostiam po cenových šokoch a vysokej inflácii zabezpečiť stabilitu vo výdavkoch tak, aby neskončili na prahu chudoby.“

Preto dnes vláda schválila sústavu nariadení vlády, ktoré garantujú pre občanov na medziročnej úrovni nezmenené ceny elektriny, plynu a tepla. Medziročne dokonca vláda pomôže viac s cenami tepla pre detské domovy, študentské domovy alebo zariadenia sociálnych služieb zapísaných do registra sociálnych služieb.

„Od prvého dňa na ministerstve hospodárstva pracujeme na opatreniach, ktorými zabezpečíme stabilné ceny. Po intenzívnych rokovaniach so všetkými podstatnými subjektami v sektore energetiky a aj s kolegami vo vláde  môžeme oznámiť, že cenový šok v prípade energií nepocíti nikto. Stabilné zostanú ceny nielen energetických komodít, ale i príslušné poplatky,“ povedala D. Saková.

„Naše sľuby plníme. Symbolicky sa tak stane práve na sv. Mikuláša a naše domácnosti, ale i naše podniky dostanú istotu v podobe dostupných cien energií. Tieto budú platiť pre všetkých, nielen pre domácnosti,“ doplnil predseda NR SR P. Pellegrini.

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/top/podpredsednicka-vlady-sr-a-ministerka-hospodarstva-d-sakova-ceny-za-elektrinu-plyn-a-teplo-a-dalsie-poplatky-zostanu-stabilne


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore