Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Strategická investícia do transformácie slovenského automobilového priemyslu smerom k elektromobilite

Vytvorené dňa: 22.01.2024      Aktualizované dňa: 22.01.2024

Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková predložila v stredu 10. januára 2023 na rokovanie vlády návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť Kia Slovakia, s. r. o. v hodnote 29 950 000 eur vo forme úľavy na dani z príjmov, ktorý vláda schválila. V rámci realizácie investičného zámeru sa spoločnosť zaviaže k vynaloženiu oprávnených nákladov v hodnote 107 901 358 eur v období rokov 2024 až 2028, pričom musí zachovať 3 693 existujúcich pracovných miest.

„Ide o strategickú investíciu do slovenského automobilového priemyslu, ktorá zvýši jeho konkurencieschopnosť a výrazným spôsobom podporí transformáciu sektora smerom k elektromobilite. Za dôležité určite považujem aj udržanie vysoko kvalifikovaných pracovných miest v regióne a podporu celej dodávateľskej siete na Slovensku, ktorá je účastníkom tohto reťazca,“ povedala po rokovaní vlády ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Cieľom investičného zámeru je rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne, ktorá umožní výrobu dvoch nových elektrických modelov automobilov nižšej strednej triedy a tzv. SUV. Takmer celá produkcia bude určená na export. Investícia povedie k nárastu výroby až o 36 %. „KIA predstavuje pre Slovensko kľúčového investora. Táto investícia bude viesť nielen k transformácii závodu a jeho udržaniu na Slovensku, ale najmä k získaniu nových kompetencií v oblasti elektromobility,“ uzavrela po rokovaní vlády Denisa Saková.

Spoločnosť KIA na Slovensku pôsobí od roku 2004. V roku 2006 bola spustená sériová výroba. Prevádzka v Tepličke nad Váhom je jediným výrobným závodom Kia v Európskej únii a v súčasnosti sa v nej vyrábajú modely Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed, XCeed a Sportage. Okrem modelov so spaľovacími motormi produkuje aj hybrid a plug-in hybrid verzie určitých modelov. Súčasťou závodu je aj motoráreň pre benzínové a dieselové motory. Spoločnosť Kia Slovakia, s. r. o. je súčasťou skupiny Kia, ktorá patrí do väčšej skupiny Hyundai Motor Group. Skupina Kia pôsobí od roku 1944 a celosvetovo zamestnáva viac ako 52 000 zamestnancov, má výrobné závody v šiestich krajinách sveta a ročne predá približne 3 milióny vozidiel.

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/strategicka-investicia-do-transformacie-slovenskeho-automobiloveho-priemyslu-smerom-k-elektromobilite-2


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore