Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Rozhodnutie ÚRSO o cenách plynu je škandalózne

Vytvorené dňa: 30.11.2023      Aktualizované dňa: 30.11.2023

Slovenské domácnosti nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Postup Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý vydal cenové rozhodnutie skôr, ako vláda rozhodne o kompenzáciách pre ceny domácností nie je akceptovateľný a rezort hospodárstva bude musieť prehodnotiť fungovanie tohto úradu. Ministerstvo hospodárstva SR má pripravené všetky potrebné kroky na to, aby vláda už na prvom decembrovom rokovaní schválila nariadenia, ktoré garantuje slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu. Nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví nie je v súlade s politikou a štandardmi, ktoré presadzuje súčasné vedenie rezortu. Rovnako príde k zmenám aj v práci samotnej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktoré pod novým vedením zmení v roku 2024 stratégiu nákupu plynu tak, aby bola výhodnejšia pre slovenské domácnosti. 

 „Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti boli prioritou celej vlády. Preto sme spoločne s ministerstvom financií, predsedom vlády a predsedom parlamentu vyrokovali riešenie, ktoré vláda bude môcť už o týždeň predstaviť. Považujem za veľmi neštandardné, že sú slovenské domácnosti dnes zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti. Ľudia nemusia mať obavy, dodržíme sľuby ktoré sme dali pred voľbami a ceny energií neporastú“ povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Všetky podrobnosti bude možné predstaviť verejnosti po rokovaní vlády na začiatku  decembra, ktorá musí schváliť vládne nariadenia garantujúce výhodné ceny energií pre ľudí.  V budúcom roku by k výhodným cenám plynu malo prispieť aj nové vedenie SPP, ktoré ministerka D. Saková vymenovala minulý týždeň. Prispieť by k tomu mala predovšetkým zmena stratégie nákupu plynu na veľkoobchodných trhoch za primerané ceny. 

 

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/rozhodnutie-urso-o-cenach-plynu-je-skandalozne


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore