Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Štátny tajomník Kamil Šaško rokoval s čelnými predstaviteľmi významných jadrových spoločností na Svetovej jadrovej výstave v Paríži a zúčastnil sa rokovania krajín jadrovej aliancie

Vytvorené dňa: 30.11.2023      Aktualizované dňa: 30.11.2023

V Paríži sa konal piaty ročník Svetovej civilnej jadrovej výstavy (WNE), kde sa prezentovali najdôležitejší hráči sektora jadrovej energie, vrátane slovenských spoločností JAVYS a VUJE. Na WNE 2023 sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško, ktorý rokoval s vedením významných spoločností EDF, Framatome, Westinghouse, Assystem, Newcleo, Gifen a ďalšie.

Stretnutia boli príležitosťou prezentovať aktivity jednotlivých spoločností na medzinárodnej úrovni, prísť do kontaktu s najnovšími technológiami a inováciami, ale aj priestorom na nadviazanie nových kontaktov a budúcej spolupráce Slovenska v oblasti jadrovej energetiky. Kamil Šaško zdôraznil význam budovania spolupráce aj z pohľadu potrieb rozvoja dodávateľského reťazca, rastu nových pracovných príležitostí s vysokou pridanou hodnotou v národnom hospodárstve Slovenskej republiky. Všetci partneri vzájomne potvrdili dôraz na rozvoj a vzájomnú spoluprácu v oblasti ľudských zdrojov v sektore jadrovej energetiky. 

 

Súčasťou WNE 2023 bolo viac ako 650 medzinárodných vystavovateľov a vyše 20 000 účastníkov z viac ako 76 krajín, pričom aktuálny ročník WNE sa niesol v znamení témy „Spojenie jadrovej energetiky so svetom: Riešenie energetických a environmentálnych výziev".

Štátny tajomník sa zároveň zúčastnil rokovania krajín jadrovej aliancie, kde zastupoval Slovensko. V rámci rokovania vyjadril stanovisko, že vláda SR vo svojom programovom vyhlásení považuje jadrovú energetiku za svoju vysokú prioritu. Tiež prezentoval podporu deklarácii  "Triple Nuclear Energy", ktorá bude podporená všetkými krajinami jadrovej  aliancie na COP 28.

 

Jadrová energia je jedným z pilierov francúzsko-slovenskej spolupráce. Práve Francúzsko a Slovensko boli zakladateľmi Jadrovej aliancie, ktorá obhajuje záujmy jadrového sektora v rámci EÚ.

 

 

Tlačový odbor MH SR

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/statny-tajomnik-kamil-sasko-rokoval-s-celnymi-predstavitelmi-vyznamnych-jadrovych-spolocnosti-na-svetovej-jadrovej-vystave-v-parizi-a-zucastnil-sa-rokovania-krajin-jadrovej-aliancie


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore