Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Denisa Saková: Prvá veľká baterkáreň na Slovensku bude v Šuranoch

Vytvorené dňa: 23.11.2023      Aktualizované dňa: 23.11.2023

 

Gigafabrika na výrobu batérií vznikne v Šuranoch. V stredu 22. novembra 2023 podpísala vláda SR v zastúpení predsedu vlády SR Roberta Fica a podpredsedníčky vlády SR Denisy Sakovej Memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB). Vďaka moderným technológiám tak vznikne na Slovensku približne 1 500 nových pracovných miest a Slovensko opäť potvrdzuje svoju pozíciu automobilovej veľmoci. 

„Som veľmi rada, že jedna z prvých investícií, ktoré môžeme za môjho pôsobenia oznámiť, bude výstavba gigabaterkárne, ktorá je kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu a elektromobility nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Včera sme urobili prvý zásadný krok, ktorým spoločne deklarujeme, že máme záujem o ďalšiu spoluprácu, že na tejto investícii budeme veľmi intenzívne pracovať a že spoločne tak opäť prispejeme k dekarbonizácii Slovenska,“ uviedla D. Saková.

Spoločnosť Gotion InoBat Batteries má ambíciu vybudovať na Slovensku najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale aj na celosvetovej úrovni.

Nový závod na výrobu batérií do elektromobilov v Šuranoch bude stáť na ploche 65 hektárov a jeho výrobná kapacita bude v prvej fáze 20 GWh, s budúcim potenciálom dosiahnuť kapacitu až 40 GWh. Začiatok skúšobnej výroby sa očakáva v roku 2026, pričom s plnou prevádzkou investor ráta v roku 2027.

"Naša vláda je garantom stabilného a predvídateľného politického a právneho prostredia aj garantom profesionality pri riadení krajiny. Príchod zahraničných investícií, tvorba pracovných miest, technologický transfer a prílev kapitálu do krajiny sú preto priamym potvrdením vzájomnej dôvery medzi vládou a investormi,“ uviedol po podpise Memoranda o porozumení premiér R. Fico. Ako dodal predseda predstavenstva Gotion Hight-Tech Li Zhen:  „Dúfame, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa. Dokončenie továrne bez uhlíkovej stopy výrazne posunie proces udržateľného rozvoja v Európe a prispeje k novej globálnej energetickej transformácii.“

GIB je spoločným podnikom slovenského InoBat a čínskeho Gotion High-Tech. Gotion High-Tech je jedným z TOP 3 globálnych batériových konglomerátov a exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen mimo Číny. "GIB je jedinečným príkladom silného partnerstva medzi rýchlo sa rozvíjajúcim startupom so špičkovými skúsenosťami v rozvoji projektov a znalosťami slovenského kontextu a technologickým lídrom schopným poskytnúť plný rozsah technológie a výrobné kapacity na zvýšenie výroby. Spoločne sme schopní umiestniť Slovensko a Európu do stredu zelenej ekonomiky,“ zdôraznil CEO spoločnosti InoBat Marián Boček.

 

Tlačový odbor MH SR

 

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/top/denisa-sakova-prva-velka-baterkaren-na-slovensku-bude-v-suranoch


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore