Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Slovensko má v zásobníkoch plyn na najbližšiu vykurovaciu sezónu

Vytvorené dňa: 12.07.2022      Aktualizované dňa: 13.07.2022

Štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už má v zásobníku dostatočné množstvo zemného plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny pre priemysel ako i domácnosti. „Dnes môžeme s konečnou platnosťou oznámiť, že Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónnu, teda až do konca marca 2023. Pri súčasnom nastavení priemyslu a jeho odberov nepríde k žiadnym obmedzeniam priemyslu či domácností,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Na tlačovej konferencii o tom informoval spolu s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

Aktuálna naplnenosť slovenských zásobníkov zemného plynu pokrýva  49 % celoročnej spotreby, čím sa Slovensko zásobami zaradilo na druhé miesto v Európe. Ako zdôraznil minister hospodárstva, zásobníky sa podarilo naplniť napriek skráteniu dohodnutých dodávok ruského Gazpromu od polovice júna až do úplnej odstávky plynovodu Nord Stream 1 pre plánovanú údržbu začiatkom júla. SPP nahrádza výpadky plynu z Ruska dodávkami plynu zo Severného mora a zároveň dovozom skvapalneného plynu LNG lodnými tankermi. „Aj keď od zajtra nepritečie ani meter kubický plynu z Ruska, pokiaľ budú dodržané iné zmluvy, sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny budúceho roku,“ uviedol minister Richard Sulík. Zároveň uviedol, že zásoby sú dostatočné i v prípade, ak sa dodávky plynu z Ruska neobnovia. Ďalšie vtláčanie plynu do zásobníkov spolu s generálnym riaditeľom SPP nepovažujú za efektívne. Na uskladnenie bude SPP nakupovať ďalší plyn iba v prípade, že to bude cenovo výhodné.

Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák zároveň informoval,že SPP má rovnako vytvorené rezervy v prípade, že niektoré dodávateľské firmy ukončia svoju činnosť a odovzdajú licencie.

Ako ďalej minister hospodárstva informoval, v prípade presunu výroby veľkých zahraničných firiem na Slovensko a ich prípadnej väčšej potreby plynu môže nastať situácia, že ich odbery nebudú držané. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú dodržané.

Tlačový odbor MH SR

 

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/top/slovensko-ma-v-zasobnikoch-plyn-na-najblizsiu-vykurovaciu-sezonu


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore