Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




R. Sulík: Aplikácia na e-karanténu môže byť hotová do konca apríla, potrebujem však jasné rozhodnutie

Vytvorené dňa: 24.02.2021      Aktualizované dňa: 24.02.2021

Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil vládnemu kabinetu prvotné informácie ohľadom využitia aplikácie e-karanténa. V prípade súhlasu premiéra a ostatných ministrov je pripravený predložiť na nasledujúce rokovanie vlády riadne uznesenie. „Ak padne rýchle a jasné rozhodnutie, nová aplikácia na e-karanténu by mohla byť spojazdnená do konca apríla,“ vysvetlil minister. Stredajšie rokovanie vlády k tejto téme konečné stanovisko nezaujalo. „Premiér opustil rokovanie," objasnil Richard Sulík. Ostatní členovia vlády projekt podporili, podľa ministra hospodárstva však musí ísť konečné rozhodnutie z najvyššieho miesta.

„Celá práca, to znamená doprogramovanie, testovanie, implementácia a zaškolenie, by zabrala približne 300 človekodní," vyčíslil Sulík s tým, že aplikáciu by následne muselo prevádzkovať Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré disponuje dátami a môže s nimi narábať. Taktiež iba toto centrum vie požiadať o publikáciu v obchodoch s aplikáciami na mobilných zariadeniach. „A do tretice, NCZI má informácie o očkovaných a o hospitalizovaných, pre ktorých by logicky tá karanténa neplatila," uzavrel Sulík.

Ministerstvo hospodárstva spolu s externým dodávateľom podľa Sulíkových slov všetko pripravia, zabezpečia manuály, vypracujú podklady pre call centrum, ale ďalej to musí mať na starosti NCZI. Zdôraznil, že ak má byť aplikácia funkčná do konca apríla, rozhodnutie musí padnúť v súčasnosti. Takisto vyčíslil, že na to potrebuje tím programátorov pozostávajúci z 10 - 12 ľudí. Aplikácia by sa zameriavala na dve skupiny obyvateľstva. Na tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia a nedisponujú negatívnym výsledkom testu, a na tých, ktorí sú vo vnútrozemí pozitívne testovaní. „Mali by sme ich podchytiť a venovať sa im a nie všetkým," uzavrel minister s tým, že podľa neho nemá zmysel udávať pravidlá pre všetkých päť miliónov ľudí, treba sa viac sústrediť na užšiu skupinu. Predtým, ako by sa navrátilci zo zahraničia zaregistrovali do aplikácie, by sa podľa Sulíkových slov mali na hraniciach otestovať – o tom, akými testami, by mali rozhodnúť odborníci. Aplikácia sa má "odpichnúť" od svojej predchodkyne z minulého leta od firmy Sygic, ktorá už poskytla zdrojový kód. 

 

TASR, Tlačový odbor MH SR; foto: freepik.com 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/top/r-sulik-aplikacia-na-e-karantenu-by-mohla-byt-hotova-do-konca-aprila-potrebujem-vsak-jasne-rozhodnutie


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore