Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




MH SR podporí výstavbu ďalších elektronabíjačiek, o dotácie môžu žiadať aj podnikatelia

Vytvorené dňa: 02.09.2020      Aktualizované dňa: 02.09.2020

Počet elektronabíjačiek na Slovensku sa vďaka príspevku od štátu zvýši. Od 2. septembra do 30. novembra je možné požiadať o dotáciu na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Ide o druhé kolo tejto podpory, vyčlenených je na ňu 650 tisíc eur. Tentoraz môžu o dotáciu požiadať okrem samosprávy aj podnikatelia. „Rozširujeme okruh žiadateľov ako aj typy projektov, na ktoré bude možné získať podporu. Zvýšili sme aj maximálnu výšku dotácie. Naším cieľom je prispieť k razantnejšiemu budovaniu infraštruktúry, bez ktorej rozvoj elektromobility nie je možný," vysvetlil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa šéfa rezortu hospodárstva „ak chce Slovensko  patriť medzi lídrov v automobilovom priemysle, musí sledovať a podporovať trendy v tomto odvetví, a to tak v oblasti elektromobility, ako aj v prípade vodíkovej mobility, ktorej podporu rezort tiež plánuje."

Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie môžu získať dotáciu vo výške 95 % sumy potrebnej na svoj projekt, 5 % musia byť ich vlastné zdroje. Podnikatelia môžu získať dotáciu vo výške 50 %. „Minimálna výška dotácie je stanovená na 2 500 eur. V závislosti od projektu môže samospráva získať maximálnu dotáciu 18 000 eur a podnikatelia 36 000 eur," spresnil štátny tajomník Karol Galek. Pre situáciu spôsobenú koronavírusom bola v apríli druhá výzva na podporu budovania nabíjacích staníc zrušená. „Verím, že nové upravené podmienky budú motivujúce a prispejú k oživeniu podnikania po koronakríze," zdôraznil štátny tajomník. Úspešní žiadatelia budú mať pol roka od nadobudnutia účinnosti zmluvy o poskytnutí dotácie na realizáciu projektu.

Výzva s presnými podmienkami podpory je zverejnená webovej stránke rezortu https://www.mhsr.sk/ministerstvo/dotacie/dotacie-v-roku-2020, kde sú zverejnené aj odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa tejto výzvy. Všetky potrebné informácie sú zverejnené aj na stránke Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorá celú výzvu administruje - https://www.siea.sk/podporne-programy/podpora-budovania-verejne-pristupnych-elektrickych-nabijacich-stanic/podpora-budovania-verejne-pristupnych-elektrickych-nabijacich-stanic-v-roku-2020/. V rámci Salónu elektromobilov 2020 v Košiciach sa 4. septembra uskutoční seminár pre žiadateľov k 2. kolu výzvy. Podľa záujmu verejnosti by sa mohli uskutočniť aj ďalšie semináre. Prípadné otázky je možné zaslať na e-mailovú adresu .

Historicky prvú výzvu na podporu budovania verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektromobily vyhlásil rezort hospodárstva v júli minulého roka. Výzva bola určená len pre samosprávy, ktoré si prerozdelili  350 000 eur. Vďaka prvej výzve pribúdajú nabíjacie stanice pre elektromobily v 71 mestách a obciach po celom Slovensko. Podporu najviac využili obce a mestá v Prešovskom, Nitrianskom a Košickom kraji.  V súčasnosti je na Slovensku vyše 120 tzv. rýchlonabíjačiek typu DC a približne 180 štandardných staníc typu AC. Na Slovensku je aktuálne zaregistrovaných vyše 1 590 čistých elektromobilov, plug-in hybridných osobných automobilov je registrovaných cez 1 020. V súvislosti s podporou elektromobility rezort hospodárstva pokračuje aj vo vyplácaní dotácii na kúpu elektromobilov. Pri tejto výzve, do ktorej už ale nie možné zapojiť sa, bolo doteraz schválených 611 žiadostí o dotáciu. Vyplatených už bolo cez 1,5 milióna eur.

 

Tlačový odbor MH SR

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/mh-sr-podpori-vystavbu-dalsich-elektronabijaciek-o-dotacie-mozu-ziadat-aj-podnikatelia-1


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore