Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Správa štátnych hmotných rezerv ušetrila 20 mil. eur, je pripravená na druhú vlnu pandémie

Vytvorené dňa: 25.08.2020      Aktualizované dňa: 25.08.2020

Súčasné vedenie Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) ušetrilo od svojho nástupu 20 mil. eur, uviedol na tlačovej besede k 100 dňom v úrade jeho predseda Ján Rudolf. „SŠHR predtým nakupovala netransparentne a nevýhodne, museli sme sa vysporiadať s mnohými uzatvorenými zmluvami bývalého vedenia, najmä čo sa týka nákupu zdravotníckych a ochranných osobných pracovných pomôcok," vysvetlil. Medzi najdôležitejšie kroky, ktoré sa novému vedeniu podarili, patrí podľa predsedu SŠHR vyhlásenie transparentného a otvoreného tendra na dodanie ochranných pomôcok pre predchádzanie pandémie COVID-19 prostredníctvom dynamického nákupného systému v hodnote viac ako 38 mil. eur.

„Ak sa všetko podarí dotiahnuť úspešne do konca, tak zdravotnícke a ochranné osobné pracovné pomôcky budú nakúpené čisto a transparentne. Toto nás bude oddeľovať od nákupov v minulosti," vyhlásil. Uviedol tiež, že SŠHR už predložila žiadosť o nenávratný finančný príspevok z eurofondov v sume 44 mil. eur. Všetky zdravotnícke pomôcky a materiál by tak mohli byť do konca roka preplatené z eurofondov. J. Rudolf zdôraznil, že SŠHR sú pripravené na druhú vlnu pandémie.

Podľa vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka bol tento úrad dosť skúšaný a bolo potrebné postaviť na jeho čelo skutočného odborníka, manažéra a človeka s charakterom. „Ján Rudolf sa postavil korupcii ešte v čase, keď to nebolo v móde a stálo ho to veľa. Je preto ideálnym človekom na ozdravenie inštitúcie, ktorá sa, bohužiaľ, stala symbolom kradnutia a korupcie," dodal. Vicepremiér  vyjadril podporu doterajším krokom, ktoré nominant SaS urobil. „Naši nominanti konajú odborne a čestne. Nehanbíme sa za nich a volič bude vedieť, koho má brať na zodpovednosť, ak dôjde k zlyhaniu," vyhlásil minister.

Ako šéf SŠHR uviedol, do budúcnosti chce naštartovať proces transformácie tejto inštitúcie, pretože v nej podľa neho zastal čas. „V mnohých oblastiach prevláda ťažký socializmus nielen od skladových zásob, ale aj cez vnútorné procesy. Musí sa zmodernizovať, zefektívniť a zatraktívniť," podčiarkol. Znižovať sa budú aj počty pracovných miest o 10 % s cieľom šetrenia verejných zdrojov. Chce tiež zanalyzovať hnuteľný a nehnuteľný majetok SŠHR. V mnohých prípadoch je podľa neho nevyužívaný a zbytočne strážený. Jeho odpredaním by mohli investovať do modernizácie, prípadne štátneho rozpočtu. Nepoužiteľné rezervy a zásoby v skladoch chce rovnako vyradiť a odpredať. „Transformácia na modernú a transparentnú inštitúciu v 21. storočí, ktorá dokáže plniť strategické úlohy v čase kríz pre bezpečnosť všetkých občanov Slovenska, to bola ambícia, s ktorou som nastupoval na SŠHR. Prvých 100 dní ukázalo, že ide o veľkú výzvu," dodal J. Rudolf.

 

SITA, Odbor komunikácie MH SR

Foto: TASR

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/sprava-statnych-hmotnych-rezerv-usetrila-20-mil-eur-je-pripravena-na-druhu-vlnu-pandemie


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore