Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




SOI má nové vedenie, ministerstvo chce skoncovať s nezmyselnými pokutami

Vytvorené dňa: 22.07.2020      Aktualizované dňa: 22.07.2020

Novým ústredným riaditeľom Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) je Marcel Suchár. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík pristúpil k tejto personálnej zmene, pretože zdravé podnikateľské prostredie je jednou z priorít nového vedenia ministerstva. Od nového šéfa inšpekcie Sulík očakáva na jednej strane zachovanie ochrany práv spotrebiteľov, ale zároveň aj zmenu prístupu k podnikateľom. „Rozhodne nesúhlasím s tým, aby sa od úradníckeho stola neprimerane vysokými pokutami trestali ľudia, ktorí na Slovensku vytvárajú hodnoty a pracovné miesta. SOI nemá slúžiť na výchovu živnostníkov, ale je jedným z nástrojov kontroly a spravodlivosti. Úlohou nového šéfa bude návrat k tomuto zámeru," zdôraznil vicepremiér, ktorý zároveň poďakoval doterajšej šéfke SOI Nadežde Machútovej za odvedenú prácu.  

Slovenská obchodná inšpekcia kontroluje a vykonáva dozor nad dodržiavaním povinností vyplývajúcich z desiatok právnych predpisov. Jednou z úloh nového riaditeľa bude aj sprehľadnenie a skvalitnenie legislatívy v oblasti ochrany spotrebiteľa, nastolenie rovnováhy medzi právami a povinnosťami dotknutých subjektov, ochrana pred zneužívaním informačnej asymetrie či ochrana súkromného vlastníctva. Rezort hospodárstva očakáva aj zmeny v oblasti ukladania pokút a verí, že s novým vedením príde aj koniec udeľovania rôznych nezmyselných sankcií.  „Vytvoríme systematický rámec pre výkon kontrol. Mojím cieľom je tiež odstrániť duplicitu kontrol a znížiť ich frekvenciu na nevyhnutný počet, osobitne v prípadoch, ak sa v minulosti nezistilo porušenie povinností,“ uviedol Marcel Suchár. Okrem prehodnotenia výšky pokút by sa mal podľa neho v budúcnosti pri drobných nedostatkoch uplatňovať aj systém tzv. druhej šance. V praxi by to znamenalo poskytnutie priestoru na odstránenie zistených nedostatkov bez uloženia pokuty. 

Marcel Suchár vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pôsobil vo viacerých advokátskych kanceláriách, ale aj ako súdny exekútor. Pracoval aj na Finančnom riaditeľstve pre hlavné mesto Praha, kde realizoval nový projekt operatívneho vymáhania. 

 

Odbor komunikácie MH SR

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/soi-ma-nove-vedenie-ministerstvo-chce-skoncovat-s-nezmyselnymi-pokutami


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore