Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Peter Žiga: Dodávky strategických komodít pre domácnosti aj priemysel sú plynulo zabezpečené

Vytvorené dňa: 17.03.2020      Aktualizované dňa: 10.06.2020

Dodávky elektrickej energie, plynu a pohonných hmôt sú na Slovensku plynulé. Po videorokovaní s predstaviteľmi energetických spoločností pre situáciu spôsobenú šírením koronavírusu o tom informoval minister hospodárstva Peter Žiga. Energetické spoločnosti, ktoré patria ku kritickej infraštruktúre, sú základným pilierom riadneho fungovania krajiny. „Plyn, elektrina, pohonné hmoty a voda sú kľúčové pre ekonomiku a fungovanie spoločnosti ako takej. Chcem v tejto chvíli upokojiť priemysel, ale aj verejnosť, že dodávky týchto strategických komodít sú plynulo zabezpečené," vyhlásil šéf rezortu hospodárstva a dodal, že „spoločnosti patriace do kritickej infraštruktúry spolupracujú so štátom a intenzívne sa pripravujú na krízové situácie, sú vytvorené záložné pracoviská, dispečingy a aj rezervné tímy. "

Minister hospodárstva ďalej informoval, že dodávka plynu z Ruska je plynulá. Dostatočne sú naplnené aj zásobníky plynu. V klasickom režime je tiež dodávka ropy a výroba pohonných hmôt. Aj pri tejto komodite sú dostatočné zásoby. Rovnako stabilná je prenosová sústava elektrickej energie. Veľkí výrobcovia nahlasujú v tejto súvislosti prerušenie výroby. Spotreba elektrickej energie klesla asi o štyri percentá a počíta sa s ďalším znižovaním. Pre porovnanie - v krízovom roku 2009 klesla spotreba elektrickej energie o 10 percent. 

V tejto súvislosti šéf rezortu hospodárstva poďakoval všetkým pracovníkom týchto spoločností, ktorí napriek potenciálnemu ohrozeniu  zdravia s veľkým nasadením zabezpečujú dennú prevádzku a dostatok energie, plynu a pohonných hmôt. Za pozitívum označil, že nik zo zamestnancov spoločností patriacich pod kritickú infraštruktúru nebol pozitívne testovaný na koronavírus. 

 

Odbor komunikácie MH SR 

 

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/p-ziga-dodavky-strategickych-komodit-pre-domacnosti-aj-priemysel-su-plynulo-zabezpecene


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore