Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Rada vlády na podporu exportu a investícii rokovala o zameraní ekonomickej diplomacie do roku 2020

Vytvorené dňa: 04.01.2017      Aktualizované dňa: 16.01.2017

Členovia Rady vzali na vedomie materiál „Zameranie ekonomickej diplomacie do roku 2020“, ktorý predložilo MZVaEZ SR. Materiál koncepčne nadväzuje na Stratégiu vonkajších ekonomických vzťahov SR na obdobie 2014 – 2020 a Programové vyhlásenie vlády. Zdôrazňuje predovšetkým potrebu synergie, správneho nastavenia koordinačných mechanizmov a zefektívnenie spolupráce orgánov štátnej správy a podnikateľského sektora.
 
Členovia rady jednomyseľne schválili aj druhú monitorovaciu správu o plnení cieľov Stratégie vonkajších ekonomických vzťahov na obdobie 2014 – 2020 z dielne ministerstva hospodárstva.
 
Vyplýva z nej, že minulý rok sa priebežne  plnili všetky tri všeobecné obchodno-politické ciele ako rast exportu, zvyšovanie počtu exportujúcich firiem a priebežné prijímanie opatrení na zabezpečenie stabilných dodávok strategických tovarov. Vývoz mimo krajín EÚ dosiahol podiel 14,8%, z čoho 8,5% predstavoval najmä vývoz do Ázie, Afriky a Ameriky a 6,2% do Európy, mimo EÚ. Medzi hlavné trendy slovenského exportu naďalej patrí vývoz do EÚ vo výške 85,2%. Na exporte SR sa viac ako 70 percentami podieľa dvesto najväčších exportérov, pričom do budúcnosti by sa mala postupne zvyšovať aj úloha malých a stredných firiem.
 
Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák na záver stretnutia informoval o výsledkoch implementácie „značky Slovensko“. Účastníkov rokovania vyzval na aktívne využívanie prvkov jednotného brandingu a šírenie mena Slovenska ako krajiny dobrých nápadov prostredníctvom podnikateľskej verejnosti. Rada by mala najbližšie rokovať v marci budúceho roka.
 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/rada-vlady-na-podporu-exportu-a-investicii-rokovala-o-zamerani-ekonomickej-diplomacie-do-roku-2020


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore