Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Chcú zlepšiť kvalitu ovzdušia

Vytvorené dňa: 25.04.2018      Aktualizované dňa: 25.04.2018

Kvalita ovzdušia patrí dlhodobo medzi najväčšie environmentálne výzvy Slovenska. Aj keď opatrenia prijaté v predchádzajúcich rokoch viedli v mnohých oblastiach k výraznému zlepšeniu situácie, naďalej pretrvávajú problémy najmä v oblasti dopravy a individuálneho vykurovania. Obzvlášť závažným aspektom sú dopady znečisteného ovzdušia na zdravie obyvateľov, biodiverzitu a ekonomiku krajiny. V Bratislave sa preto za účasti predstaviteľov Európskej komisie stretli zástupcovia rezortov, ktoré sa najviac podieľajú na znečisťovaní ovzdušia. Zaviazali sa k systémovým  opatreniam, ktorých cieľom je zlepšiť kvalitu ovzdušia a zdravia ľudí na Slovensku.

Tento záväzok oznámili zástupcom Európskej komisie predstavitelia sektorových politík životného prostredia, dopravy, hospodárstva, poľnohospodárstva a zdravotníctva. Podujatie bolo súčasťou Dialógu o čistom ovzduší – Clean Air Dialogue, ktorý zaviedla Európska komisia v súvislosti s otázkami nedostatočnej úrovne ochrany ovzdušia. „K ochrane ovzdušia pristupuje Ministerstvo hospodárstva SR najmä prostredníctvom zavádzania opatrení v oblasti energetiky a priemyselnej výroby“, uviedol za MH SR štátny tajomník Rastislav Chovanec.

Energetika je jedným zo sektorov, ktorý môže napomôcť k budovaniu nízkouhlíkového hospodárstva, ako aj k ochrane ovzdušia. Pre priemysel je zas nevyhnutné posúdenie rizík spojených so zmenou klímy či posúdenie potenciálnych budúcich rizík na základe dostupných klimatických scenárov. MH SR tiež v rámci posudzovania nových priemyselných zámerov presadzuje, aby v objektoch priemyselných prevádzok boli umiestňované predovšetkým moderné a  perspektívne technológie najlepších dostupných techník (Best Available Techniques – BAT) a najlepších environmentálnych postupov (Best Environmental Practices – BEP), ktoré budú v podmienkach priemyselných prevádzok minimálne ovplyvňovať životné prostredie. Štátny tajomník zdôraznil aj potrebu prechodu na obehové hospodárstvo a informoval o podpore Smart City projektov na Slovensku.  „Ministerstvo hospodárstva je gestorom viacerých dokumentov na podporu elektromobility a aktuálne sa pripravuje Akčný plán ďalšieho rozvoja elektromobility, ktorý bude obsahovať 15 opatrení. Tie budú mať charakter priamej či motivačnej podpory“, doplnil Chovanec.

 

Odbor komunikácie MH SR

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/chcu-zlepsit-kvalitu-ovzdusia


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore