Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




O víziách a inováciách na konferencii Smart Cities 2018

Vytvorené dňa: 17.10.2018      Aktualizované dňa: 17.10.2018

Úspešné inovatívne projekty z prostredia slovenských miest či najnovšie možnosti ich financovania. Aj to boli hlavné témy konferencie Smart Cities 2018 v Bratislave, zameranej na vízie a stratégie miest. Jej cieľom bolo predstaviť inovatívny postup miest, ich rozvoj a postupnú premenu na inteligentné mestá.

Využívanie inovácií a najnovších technológií je jedným zo základných pilierov rozvoja miest. V mestách v súčasnosti žije približne polovica obyvateľov Slovenska, no pracuje v nich až takmer 80 % ľudí. „V budúcnosti sa tento pomer bude vyrovnávať a je naším záujmom, aby firmy pomohli vytvárať inteligentné mestá, ktorí by mali fungovať efektívnejšie. Aj preto ministerstvo hospodárstva v rámci rozpočtu podporí 10 inovatívnych firiem, ktoré v slovenských mestách zavedú svoje pilotné smart riešenia,“ povedal štátny tajomník rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec, ktorý konferenciu Smart Cities 2018 otvoril. Inovatívne nápady malých a stredných podnikov budú podporené prostredníctvom schémy de minimis.

Pilotné projekty sa týkajú širokej škály miest, od tých najväčších až po najmenšie. Ide o oblasti ako napríklad verejné osvetlenie, využitie dát, doprava, kvalita životného prostredia či logistika. „Z predložených žiadostí je cítiť progres v prístupe miest k spolupráci s podnikmi a v mnohých prípadoch tento progres smeruje k efektívnejšiemu riadeniu a rozhodovaniu samospráv. To je znamenie, že sú na dobrej ceste, v čom im budeme držať palce,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR Miriam Letašiová, ktorá v panelovej diskusii predstavila finančnú podporu zo strany ministerstva. Na to, aby bolo možné Smart City agendu naplno zaviesť do všetkých slovenských miest a obcí, je potrebné nastaviť predovšetkým vhodné podmienky. Tie ministerstvo hospodárstva pripravuje v spolupráci s relevantnými partnermi formou konkrétnych opatrení v rámci Akčného plánu inteligentných miest.

 

Odbor komunikácie MH SR

zdroj foto: Mafra Slovakia a.s.

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/o-viziach-a-inovaciach-na-konferencii-smart-cities-2018


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore