Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Chceme rozšíriť hospodársku spoluprácu s Macedónskom

Vytvorené dňa: 25.10.2018      Aktualizované dňa: 26.10.2018

O možnostiach rozšírenia spolupráce medzi slovenským a macedónskym ministerstvom hospodárstva sa rokovalo v Bratislave na 2. zasadnutí Zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu. Slovensko ponúklo Macedónsku aj odovzdanie skúseností v oblasti inovácií,  informatizácie spoločnosti a e-governmentu.

Slovensko a Macedónsko majú záujem o rozšírenie hospodárskej spolupráce medzi obomi krajinami. Na zasadnutí Zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu medzi slovenským a macedónskym ministerstvom hospodárstva sa na tom zhodli štátny tajomník MH SR Rastislav Chovanec a námestník ministra hospodárstva Macedónska Kire Naumov. Rokovanie komisie bolo v Bratislave a išlo iba o jej druhé zasadnutie. Prvýkrát rokovala v macedónskom hlavnom meste Skopje v roku 2016, minulý rok sa rokovanie aj pre predčasné voľby v tejto Balkánskej krajine neuskutočnilo.

Jednou z oblastí, v ktorej je možné rozšírenie spolupráce, je energetika. V Macedónsku je viacero projektov v tejto oblasti, na ktorých by sa mohli podieľať podnikatelia zo Slovenska. Diskusie expertov sa sústredili aj na rozvoj spolupráce v oblasti cestovného ruchu, poľnohospodárstva a potravín, veterinárnej a fytosanitárnej ochrany, ochrany životného prostredia, odpadového hospodárstva, dopravy a infraštruktúry. Štátny tajomník R. Chovanec zdôraznil, že „Slovensko ponúklo Macedónsku aj odovzdanie skúseností v oblasti inovácií,  informatizácie spoločnosti a e-governmentu, ako aj skúsenosti z riadenia verejných financií.“

Predstavitelia rezortov hovorili aj o podmienkach pre zahraničných investorov a problémoch, s ktorými sa stretávajú slovenskí podnikatelia pri presadzovaní ich zámerov v Macedónsku. Záujem spoločností zo Slovenska o Macedónsko pretrváva a firmy prichádzajú do Macedónska s novými projektmi. „Aj keď krajina ponúka investorom rozsiahly systém štátnej podpory, nízke výrobné náklady a existuje priame letecké spojenie medzi Bratislavou a Skopje, pre úspešnú realizáciu investičných zámerov je často potrebná aj podpora a dobrá komunikácia zo strany zodpovedných macedónskych inštitúcií", dodal R. Chovanec.

Hlavnou exportnou komoditou zo Slovenska do Macedónska sú elektrické prístroje pre telekomunikačné odvetvie, ktoré tvorili 33 % slovenského vývozu. Za nimi nasleduje vývoz osobných automobilov a televízory. V rámci dovozu z Macedónska na Slovensko dominovali v roku 2017 drôty a káble s 26 % podielom (subdodávky pre automobilový priemysel), sklenené vlákna so 14 % podielom a sedadlá (10,7 %).  Okrem dovozu tovarov pre automobilový priemysel prevažujú v slovenskom dovoze z Macedónska najmä odevy a výrobky z textilu.

 

Odbor komunikácie MH SR

 

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/chceme-rozsirit-hospodarsku-spolupracu-s-macedonskom


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore