Portál elektronických služieb Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky https://portal.mhsr.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.




Prvá podpora pre smart city riešenia priamo zo štátneho rozpočtu

Vytvorené dňa: 08.11.2018      Aktualizované dňa: 08.11.2018

Ministerstvo hospodárstva SR podporilo sumou takmer 500 000 eur spolu 10 smart city projektov, ktoré by mali pomôcť zlepšiť život v mestách. Na základe výzvy dotáciu získali malé a stredné podniky na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti a zavedenie jej výsledkov do praxe. Firmy pri projekte musia spolupracovať s mestom. Podporené projekty by mali pomôcť v Bratislave, Banskej Bystrici, Hlohovci, Trenčíne, Banskej Štiavnici, Trnave, Poprade, Dolnom Kubíne, Nitre a Senci. Okrem iného ponúkajú riešenia pre inteligentné osvetlenie, parkovanie, monitoring ovzdušia, spotrebu energie či zber a spracovanie dát pri demografickom správaní sa obyvateľstva. Tieto projekty musia byť realizované do konca marca 2020. 

Generálna riaditeľka Sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Miriam Letašiová zdôraznila, že „ide o prvý podporný mechanizmus pre smart city riešenia priamo zo štátneho rozpočtu." Na základe prihlásených projektov môžeme podľa nej skonštatovať, že firmy prinášajú zmysluplné riešenia, ktoré môžu pomôcť mestám a predovšetkým obyvateľom zlepšiť kvalitu života. Z predložených žiadostí bolo cítiť pozitívny posun v prístupe miest k spolupráci s podnikmi a v mnohých prípadoch tento posun smeruje k efektívnejšiemu riadeniu a rozhodovaniu samospráv. Ministerstvo hospodárstva SR plánuje vyhodnotiť úspešnosť a efektívnosť projektov podporených v rámci pilotnej výzvy. „To nám do budúcna umožní prispôsobiť podmienky poskytovania dotácií na obdobný typ projektov tak, aby bol pre žiadateľov z radov malých a stredných podnikov, ale aj miest čo najprospešnejší," zdôraznila. Generálna riaditeľka Sekcie podnikateľského prostredia zároveň uviedla, že na to, aby bolo možné smart city agendu naplno zaviesť do všetkých slovenských miest a obcí, je potrebné vytvoriť vhodné prostredie a podmienky. Tie rezort plánuje pripraviť v spolupráci s relevantnými partnermi a predložiť v Akčnom pláne pre inteligentné mestá.

Smart City je novým prístupom v rozvoji miest a mestských regiónov, ich spravovaní a plánovaní, ktorý využíva inovácie. Na začiatku roka 2014 takúto stratégiu malo 240 európskych miest nad 100 000 obyvateľov a tento rast pokračuje. V roku 2017 už aplikujú komplexné riešenia vlastné pre koncept smart city takmer všetky západoeurópske mestá. Z prostredia slovenských samospráv možno za posledný rok pozorovať stúpajúci záujem o inteligentné riešenia pre mestá, v niektorých už fungujú prvé konkrétne projekty. Rezort hospodárstva venuje tejto téme pozornosť, ešte začiatkom roka ministerstvo vydalo vôbec prvú brožúru svojho druhu na Slovensku k tejto problematike. Brožúra Podpora inovatívnych riešení v slovenských mestách ponúka základné informácie o smart city problematike.

 

Odbor komunikácie MH SR

 

Zdroj: http://www.mhsr.sk/press/prva-podpora-pre-smart-city-riesenia-priamo-zo-statneho-rozpoctu


 

Súvisiace portály

 

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na hlavné menu. Iné možnosti: Prejdi na Vyhľadávanie alebo Pätičku stránky.



 verzia 2.0.9

Hore